Erectiestoornissen nemen toe met leeftijd en gewicht

Een onderzoek van de Harvard School of Public Health heeft aangetoond dat erectiestoornissen meer voorkomen bij de generatie van oudere mannen en dus toenemen met de leeftijd. Magere mannen die fysiek actief zijn, hebben minder klachten in vergelijking met een andere groep mannen.

De studie onderzocht meer dan 31.000 mannen tussen 53 en 90 jaar. Bij 33 % werden erectiestoornissen (het niet voldoende lang kunnen aanhouden van een erectie nodig voor seksuele betrekkingen) vastgesteld.
Slechts 2% van de ondervraagde mannen had een erectiestoornis voor de leeftijd van 40 jaar en 4% tussen 40 en 49 jaar. Van 50 jaar neemt het aantal problemen toe: 26% tussen 50 en 59, 40% tussen 60 en 69 en 61% boven 70 jaar.

Slanke mannen die regelmatig sporten hadden dertig percent minder klachten dan de niet-fysiek actieve leeftijdsgenoten. Met regelmatig sporten komt overeen, een periode van 3 uur of meer lopen per week of een 5 tal uur tennis. Omgekeerd lag het risico hoger bij rokers, mannen die meer dan 20 uur per week TV kijken en mannen met overgewicht.

Ook mensen met diabetes of een hart- en vaatziekte, die een herseninfarct hadden gehad en mannen die antidepressiva of beta-blokkers namen, hadden meer problemen.

De studie is gedeeltelijk gefinancierd door Pfizer, producent van Viagra®

Bron: ANP – 29 september 2003