Erectiepillen brengen hulp na prostaatkanker

De radiotherapie en de bijbehorende straling die patiënten ondergaan bij de behandeling van prostaatkanker tasten vaak niet alleen de kanker aan maar ook de zwellichamen en de zenuwen en bloedvaten die zorgen voor de bloedtoevoer naar de penis. Het gevolg is dat de patiënt na de behandeling nog onvoldoende harde erecties krijgt om nog geslachtsgemeenschap te hebben en daardoor zijn erectieklachten een vaak voorkomend probleem na deze behandeling.

Dr. Luca Incrocci van het Erasmus Medisch Centrum Daniel den Hoed, Rotterdam heeft zijn wetenschappelijk onderzoek afgerond bij 60 patiënten die bestraald werden tijdens een behandeling tegen prostaatkanker. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het oktobernummer van het vakblad “Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics“. Daaruit blijkt dat een behandeling met tadalafil bij mannen die erectiestoornissen kregen na de bestraling door de radiotherapie tegen prostaatkanker, goed wordt verdragen en ook effectief is om deze erectiestoornissen te verminderen. Uit het onderzoek komt naar voor dat twee derde van deze patiënten dankzij tadalafil terug een verbeterde erectiefunctie heeft, en bijna de helft van de mannen weer succesvolle gemeenschap kan hebben.

Veel mannen krijgen een erectiestoornis na een behandeling met radiotherapie (3DCRT) voor prostaatkanker. Uit rapporten blijkt dat maar liefst 64% van deze patiënten te maken krijgt met deze aandoening, aldus Prof. Dr. Luca Incrocci en zijn collega’s. Het doel van hun onderzoek was om de efficiëntie van het orale pde5-remmend geneesmiddel tadalafil (Cialis) te onderzoeken bij patiënten die een erectiestoornis kregen als gevolg van de radiotherapie die zij ondergingen bij de behandeling van prostaatkanker.

Er werden 358 patiënten aangeschreven die minder dan 12 maanden voor het begin van de studie een 3DCRT-scan hadden ondergaan. Daarvan werden 60 patiënten opgenomen in een dubbel-blinde placebo-gecontroleerde cross-over studie die 12 weken duurde. Patiënten kregen 20 mg tadalafil of een placebo gedurende 6 weken, die zij elk ter hun discretie moesten gebruiken: minstens één keer per week, en niet meer dan één keer per dag. Er werden geen restricties opgelegd in het gebruik van alcohol of voedsel. Na 6 weken werd de mannen het andere product gegeven. Het meten van de resultaten verliep met behulp van de Sexual Encounter Profile(SEP) formulieren en de ‘International Index of Erectile Function’ (IIEF) vragenlijsten, alsook met het opnemen van nevenverschijnselen.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten de meededen aan deze studie was 69 jaar, alle patiënten vervolledigden de studie. Bij de patiënten die tadafil werd gegeven was er een significante verhoging in het gemiddeld aantal scores op bijna alle vragen op het IIEF vragenformulier, maar niet bij de patiënten met het placebo. Een verbetering van de erectie werd gerapporteerd bij 67% van de patiënten die tadalafil kregen, terwijl 20% van de placebo-groep deze verbetering melden. Succesvolle geslachtsgemeenschap werd gemeld bij 48% van de mannen uit de tadalafil-groep, tegenover 9% van de mannen in de placebo groep. De bijwerkingen waren mild of middelmatig.

In het onderzoek ontbreken de gegevens voor een 10 mg dosis, en er waren geen gegevens voorhanden over de erectiefuncties van deze mannen voor de radiotherapie.

Tadalafil blijkt een effectieve behandeling voor erectiestoornissen na een 3DCRT-scan voor prostaatkanker, waarbij succesvolle geslachtsgemeenschap terug kan worden bereikt bij bijna 50% van de patiënten. Het medicijn wordt goed getolereerd, “door de simpliciteit van de werking, zijn efficiëntie, en zijn tolerante eigenschappen is tadalafil een goede behandelingsoptie voor patiënten die een erectiestoornis kregen na radiotherapie voor prostaatkanker, op voorwaarde dat deze patiënten geen nitraten gebruiken,” aldus de onderzoekers.

Bron: ‘A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study to assess the efficacy of tadalafil (Cialis®) in the treatment of erectile dysfunction following three-dimensional conformal external-beam radiotherapy for prostatic carcinoma’ – Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics, Volume 66, Issue 2, Pages 439-444