Erectiepil bevorderlijk bij mannen met een depressie én een erectiestoornis

Mannen met een depressie én een erectiestoornis evolueren gunstiger wanneer eerst de erectiestoornis wordt aangepakt. Een depressie verdwijnt vaak wanneer het seksleven verbetert, maar het is moeilijk voor een huisarts om problemen in de seksuele leefwereld te herkennen.

Dat zijn de resultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor urologen in Oostenrijk. Het onderzoek vond plaats in onder meer Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten onder 280 mannen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Er is een aanwijsbaar verband tussen erectiestoornissen en een depressie, een probleem dat zich bij vele mannen van middelbare leeftijd aanbiedt. Een beroerd seksueel leven kan aanzet zijn tot een spiraal van negatieve gedachten en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Anderzijds stelt men vast dat mannen die depressief zijn niet in de eerste plaats behoefte hebben aan seks. Men krijgt zelfs te maken met een averechts effect wanneer deze groep mannen antidepressiva wordt voorgeschreven. Antidepressiva maken het namelijk moeilijker om een orgasme te krijgen.

Het nieuwe aan dit onderzoek is dat de klachten eenvoudig kunnen worden aangepakt. In het verleden werd al aangetoond dat erectiestoornissen kunnen leiden tot depressies én andersom. Een gecombineerde aanpak van de erectieproblemen en de depressie blijkt nu een doeltreffende verbetering voor de behandeling van deze mannen.

Dit onderzoek werd gevoerd bij twee groepen mannen. Gedurende twaalf weken kreeg één groep een placebo (neppil) toegediend, terwijl de tweede groep het erectiemiddel vardenafil(Levitra®) kreeg. In de laatste groep was 86% van de mannen weer in staat om een bevredigende erectie te krijgen, waardoor hun seksleven opmerkelijk verbeterde. Als gevolg hiervan verdween bij 58% van die groep de depressie volledig.

Bron: ANP, 3 mei 2005.